Systematic Review of Virtual Reality Applications for Teaching Chemistry Using Meta Oculus Quest 2 and Testing of a Selected Application (Interdisciplinary Research in Teaching and Learning: New Perspectives and Approaches, 2024)
Raziskave kažejo, da ima virtualna resničnost velik potencial kot pomoč učencem pri izboljšanju njihovih veščin in znanja. Pri raziskovanju smo sistematično pregledali možne aplikacije za poučevanje kemije z očali Meta Oculus Quest 2 po izbranih kriterijih (strošek, vsebina, možnost izvajanja virtualnega eksperimenta, dodana vrednost VR tehnologije). Sledila je študija primera, pri kateri smo preizkusili izbrano najprimernejšo aplikacijo The VR Chemistry Lab s šestimi dijaki splošne gimnazije. Rezultati so pokazali večje zanimanje dijakov za učenje kemije z VR in njihovo nespretnost pri virtualnem laboratorijskem delu, ki je v ročnih spretnostih in tehnikah bistveno drugačno od realnega laboratorijskega dela. V diskusiji izpostavljamo nujno potrebo po celovitejšem pristopu pri razvoju aplikacij virtualnih kemijskih laboratorijih, namenjenih izobraževanju, kjer je poleg računalniških strokovnjakov potrebno sodelovanje kemijskih strokovnjakov in didaktikov kemije.