Implementation Of Practical Work in Chemistry in Slovenian Lower Secondary Schools: More Effective Chemistry Lessons (Interdisciplinary Research in Teaching and Learning: New Perspectives and Approaches, 2024)
Praktično delo v šolskem prostoru ima veliko prednosti pred ostalimi metodami dela, saj je zaradi trajnosti znanja, učinkovitejše. Izvedba praktičnega dela učencev vpliva na lažje in boljše sklepanje, kritično mišljenje, razumevanje znanosti, uporabo znanja, razlage opažanj ter definiranje novega problema. V članku so zapisane dokazane prednosti praktičnega dela pri urah kemije v osnovni šoli, izpostavljeni pa so pogledi učiteljev na izvedbe praktičnega dela ter mnenje učiteljev o tem, kako učenci dojemajo praktično delo. Preverili smo tudi morebitne statistično značilne razlike o izvedbi praktičnega dela pri urah kemije glede na spol, pedagoški naziv in dobo službovanja med učitelji Kljub pomembnosti praktičnega dela, učitelji v praksi pogosto naletijo na težave, obravnavane v raziskavi. Glede na naše ugotovitve učitelji praktično delo, kljub oviram, izvajajo v veliki meri. Zaradi prednosti praktičnega dela bi si učitelji želeli manjše skupine pri izvedbi, več ur za izvedbo in pomoč laboranta, kar je v srednješolskem prostoru praksa, v osnovni šoli pa ne.