Teachers’ Perception of Environmental Crisis in Selected Slovenian Regions (Interdisciplinary Research in Teaching and Learning: New Perspectives and Approaches, 2024)
Pozornost do okoljske krize v Sloveniji narašča skladno z zaznanimi okoljskimi spremembami, kar se prenaša tudi v šolsko prakso. Pri izobraževanju in ozaveščanju mladih o okoljski krizi so še posebej pomembni učitelji. V okviru projekta ZELEN.KOM smo med drugimi aktivnostmi in različnimi anketiranci ugotavljali, kako okoljsko krizo zaznavajo 204 učitelji, njihovo zaskrbljenost zaradi okoljske krize in v kolikšni meri so se na področju okoljske krize pripravljeni izobraževati. V vsem navedenem so nas zanimale razlike med učitelji glede na posamezne spremenljivke (spol, starost, kraj bivanja in stopnja izobraževanja). Ugotovili smo, da učitelji prepoznavajo okoljsko problematiko v Sloveniji, ta jih zelo skrbi, v njihovih odgovorih glede na posamezne spremenljivke pa v glavnem ne obstajajo statistično pomembne razlike. Ugotavljamo, da bi bilo v prihodnjih raziskavah smiselno pozornost nameniti preučevanju prehoda od deklarativnih stališč učiteljev o okoljski krizi do njihovega aktivnega trajnostnega delovanja.