The Comparison of the Prior Knowledge of First Grade Students regarding the Ability to Identify the Initial and Final Sounds, Name the Letters of the Alphabet, Read and Write (Interdisciplinary Research in Teaching and Learning: New Perspectives and Approaches, 2024)
Zmožnost glasovnega zavedanja vpliva na branje in pisanje. Na začetku 1. razreda imajo učenci različno predznanje na področju glasovnega zavedanja, branja in pisanja. Po pandemiji smo se spraševali o morebitnih posledicah, ki jih je ta pustila na področju pismenosti otrok. Namen empirične raziskave je bil preveriti in primerjati predznanje učencev na začetku 1. razreda pred sistematičnim opismenjevanjem na področju zmožnosti zaznavanja začetnih in končnih glasov v besedi, prepoznavanju in poimenovanju črk abecede, branju besed ter pisanju črk in besed pred pandemijo ter po njej. Individualno smo preverili predznanje 514 učencev 1. razreda. Oblikovali smo dve skupini. Prvo skupino učencev smo preverili v letu 2017, drugo pa v letu 2023. Razlike med skupinama učencev smo proučili s t-preizkusom za neodvisne vzorce. Izsledki raziskave so pokazali, da se predznanje učencev zmanjšuje, zato so nujne spremembe.