Numerical – Descriptive – Categorical:Teachers’ Experiences and Opinions on Physical Education Assessment in Primary School (Interdisciplinary Research in Teaching and Learning: New Perspectives and Approaches, 2024)
Ocenjevanje pri predmetu šport je eno izmed najbolj zahtevnih področij ocenjevanja v vzgojno-izobraževalnem sistemu, saj je njegov cilj korektna in objektivna ocena znanja učenca ter hkrati razvoj pozitivnega odnosa do športa in vseživljenjskega ukvarjanja s telesno dejavnostjo v funkciji ohranjanja zdravja. Z empirično kvalitativno raziskavo s pristopom fokusne skupine smo želeli pridobiti vpogled v izkušnje in mnenja učiteljev o ocenjevanju pri predmetu šport. V fokusni skupini je sodelovalo 5 učiteljev razrednega pouka in 5 učiteljev športa, ki so imeli nad 15 let izkušenj ter so poučevali v enem od 3. do 9. razreda osnovne šole. Rezultati kvalitativne vsebinske analize so razkrili pet osrednjih tem, kot so vpliv številčnih ocen na samopodobo, odnos do predmeta in interes za športne dejavnosti pri učencih, dejavniki, ki vplivajo na notranjo motivacijo učencev za ukvarjanje s športom, načini pridobivanja ocen, prednosti ter pomanjkljivosti številčnega ocenjevanja.