Students’ Participation in Sport - Students’ Involvement in the Decision Process about Sports Activities (Interdisciplinary Research in Teaching and Learning: New Perspectives and Approaches, 2024)
Tema participacija učencev v športu poudarja pomen vloge učencev pri izbiri želenega športa. Namen tega dela je ugotoviti pojavnost modelov participacije otrok pri izbiri športa. Za namen študije je bil izdelan anketni vprašalnik, ki odgovarja na vprašanja o participaciji v športu, s poudarkom na izbiri želenega športa. Anketiranci so bili osnovnošolci sedmega in osmega razreda (N=107). Rezultati ankete potrjujejo pozitiven odnos učencev do športa in visoko stopnjo avtonomije pri izbiri želenega športa. Razlike v participaciji glede na spol niso bile ugotovljene. Dijaki niso bili obveščeni o intenzivnosti, dinamiki in koristih, ki jih ima šport zanje, kar je ena izmed predpostavk kvalitetne participacije. Odzivi učencev v tej študiji so spodbudili nadaljnji razmislek o pomenu participacije učencev pri izbiri želenega športa.