Websites Accessibility Options from the Perspective of the Visually Impaired (Interdisciplinary Research in Teaching and Learning: New Perspectives and Approaches, 2024)
V prizadevanju za izboljšanje digitalne dostopnosti je Evropski parlament odredil prilagoditev javnih spletnih mest in mobilnih aplikacij za slepe in slabovidne. V prispevku z vidika slabovidnih ljudi ocenjujemo možnosti za dostopnost, ki se uporabljajo na izbranih javnih spletnih mestih. Ugotavljamo, da so najpogosteje uporabljane možnost prilagoditev velikosti besedila, navigacija s tipkovnico in uporaba e-bralnike. Pri e-branju je izziv jezikovna podpora, pri datotekah PDF pa prepoznavanje vsebine, pri čemer se kaže potreba po naprednih rešitvah umetne inteligence. Možnosti barvnega kontrasta so presenetljivo redko uporabljene, kar kaže na neskladje med digitalnimi in fizičnimi rešitvami dostopnosti. Funkcije, kot je označevanje povezav in disleksiji prijazne nastavitve, so manj pomembne za slepe in slabovidne, vendar koristijo drugim skupinam uporabnikov. Slednje kaže na pomen raznolikih možnosti dostopnosti. Potrebno bo najti optimalne barvne kontraste in izboljšati funkcije dostopnosti na podlagi obsežnejših povratnih informacij uporabnikov, da bi ustvarili še bolj vključujoče digitalno okolje.