Ekonomsko financijska i dinamička analiza efikasnosti ulaganja u razvoj Ornitološkog rezervata Crna Mlaka - Hoborka, Lovro; Klarić, Petar; Lasić, Ivan Lasić (Program održivog razvoja Svete Nedelje, Jastrebarskog i Samobora, 2024)
Ovaj rad rezultat je analize poslovanja Ornitološkog rezervata Crna Mlaka koja je započela obilaskom rezervata i razgovorom s poduzetnikom Ivanom Prepolcem u okviru studentske terenske nastave. Time su stvoreni preduvjeti za identifikaciju problema u poslovanju s kojima se poduzetnik suočava i analizu mogućnosti njihova rješavanja s ciljem daljnjeg rasta i razvoja. Kao osnovni problem u poslovanju prepoznata su zakonska ograničenja s kojima se poduzetnik suočava i koja mu uzrokuju dodatne znatne troškove poslovanja. Naime, ornitološki rezervat u vlasništvu je Ivana Prepoleca i njegove tvrtke IHOR-PARK d. d., koja se bavi prirodnim uzgojem slatkovodne ribe te lovnim i ribolovnim turizmom. Vlasnik je tijekom razgovarao iskazao interes za proširenjem djelatnosti u smjeru turističke ponude, ali ono što ga najviše interesira je financijska isplativost investicije. Iz navedenog se postavlja problemsko pitanje: Kako razviti održivu i financijski isplativu turističku destinaciju uz sva postojeća zakonska ograničenja i kako osigurati dovoljna financijska sredstva za daljnji rast i razvoj. Stoga je ovaj rad usmjeren na ekonomsko financijsku i dinamičku analizu ulaganja u razvoj turističke djelatnosti na području ornitološkog rezervata Crna Mlaka. Navedene analize omogućit će donošenje odluke o isplativosti investicije procjenom njene profitabilnosti, likvidnosti i efikasnosti kroz dinamičku analizu.