Namesto uvodnika: programska skupina Varnost v lokalnih skupnostih (2019‒2024) – mednarodni in nacionalni znanstveni in profesionalni vpliv - Meško, Gorazd; Hacin, Rok (10. Nacionalna konferenca o varnosti v lokalnih skupnostih: Mirna, varna in inkluzivna družba ter varnost v lokalnih skupnostih, 2024)
V prispevku so predstavljene izbrane dejavnosti programske skupine na področju objav v mednarodnih znanstvenih publikacijah, vpliv na razvoj znanosti in prakse v Sloveniji, povezovanje z mednarodnim raziskovalnim in profesionalnim okoljem ter opravljanje različnih dejavnosti na področju znanstvenih združenj, mednarodnih in evropskih organizacij ter pri delu v uredniških odborih in opravljanju recenzij za mednarodne znanstvene revije v obdobju 2019–2024. Ugotovitve pregleda javno dostopne baze informacijskega sistema SICRIS kažejo, da so člani programske skupine opravili veliko kakovostnega dela s predstavljanjem raziskovanja v mednarodnih publikacijah, organizacijo nacionalnih konferenc o varnosti v lokalnih skupnostih, pojavljanjem v medijih in prizadevanji za dvig kakovosti prakse dela na področju varnosti v lokalnih okoljih.