Sedem desetletij reševanja varnostnih izzivov, povezanih z Romi v Pomurju - Eman, Katja; Car, Saša; Ivančić, Damir; Bagari, Dejan (10. Nacionalna konferenca o varnosti v lokalnih skupnostih: Mirna, varna in inkluzivna družba ter varnost v lokalnih skupnostih, 2024)
Julija leta 1952 je bil v reviji Kriminalistična služba, ki danes izhaja pod imenom Revija za kriminalistiko in kriminologijo, objavljen članek z naslovom »Ciganska vlomilska tolpa v Prekmurju je opozorila na ciganski problem v Sloveniji«. Avtorji menimo, da ravnanje policije in širše lokalne skupnosti pri reševanju opisanega primera predstavlja enega od pomembnih mejnikov pri reševanju romske problematike v tem delu Slovenije. V prispevku predstavimo kronološki pregled pomembnejših dogodkov pri reševanju romske problematike z vidika policije in Centra za socialno delo, saj je pri problemih (soustvarjanju rešitev) v lokalnih skupnostih, tudi romskih, pomembno medsebojno obveščanje (medinstitucionalno sodelovanje), podpora in skupno odzivanje na posamezne, včasih tudi krizne, situacije. Rečemo lahko, da je danes sodelovanje policije, socialne službe in romske manjšine v Pomurju na visoki ravni in je Pomurje lahko primer dobre prakse za druge regije.