Analiza ranljivosti in načini krepitve odpornosti romske skupnosti v Pomurju – študija primera Lendave - Lobnikar, Branko; Hojnik Kelenc, Rahela; Prislan Mihelič, Kaja (10. Nacionalna konferenca o varnosti v lokalnih skupnostih: Mirna, varna in inkluzivna družba ter varnost v lokalnih skupnostih, 2024)
Prispevek analizira dejavnosti z in za romsko skupnost v lokalnem okolju, ki jih ne izvajajo državne institucije, temveč organizacije, katerih temeljni namen je krepitev kompetenc Romov za bolj kakovostno življenje in delo. Analiza je sestavljena iz dveh delov: predstavitve dejavnosti Ljudske univerze Lendava na področju romskih vsebin ter dveh intervjujev z Rominjama, poznavalkama teh vsebin. Prispevek predstavlja izzive, s katerimi se soočajo pripadniki romske skupnosti v Lendavi, hkrati pa pokaže, kako lahko tudi institucije lokalnega okolja pripomorejo k procesom opolnomočenja Romov. To se posledično (lahko) kaže v manjšem številu težav, ki jih navadno naslavljajo državne institucije, kot so policija, centri za socialno delo ali vzgojno-izobraževalne institucije. Poleg klasičnih ranljivosti, povezanih z romsko skupnostjo (brezposelnost, segregirana nastanitev, diskriminacija), so izpostavljene tudi manj pogosto izpostavljene, a zelo pomembne ranljivosti, povezane s socialno izolacijo ter kulturno pogojenimi omejitvami.