Značilnosti kriminalitete v občini Kočevje - Hacin, Rok (10. Nacionalna konferenca o varnosti v lokalnih skupnostih: Mirna, varna in inkluzivna družba ter varnost v lokalnih skupnostih, 2024)
V prispevku se osredotočamo na značilnosti kriminalitete v občini Kočevje. Na podlagi podatkov o kriminaliteti in prebivalstvu smo določili trende kriminalitete v občini Kočevje in Sloveniji v obdobju 2000–2023. Analizirali smo število kaznivih dejanj, stopnje kriminalitete in indekse kriminalitete. V povprečju obseg kriminalitete v občini Kočevje predstavlja približno en odstotek vseh kaznivih dejanj v Sloveniji. Primerjava trendov kriminalitete v občini Kočevje in Sloveniji je izpostavila razlike v gibanju kriminalitete. Stopnje kriminalitete v občini Kočevje so bile v obdobju 2000–2023 večinoma višje od nacionalnega povprečja. Analiza posameznih vrst kaznivih dejanj (stopnje kriminalitete) je pokazala, da je v primerjavi z nacionalno ravnjo v občini Kočevje obseg nasilne in spolne kriminalitete večji. Nasprotno pa je obseg kriminalitete zoper gospodarstvo in kaznivih dejanj zoper pravni promet na nacionalni ravni občutno višji kot v občini Kočevje. Ugotovitve so potrdile domnevo o vplivu dejavnikov lokalnega okolja na obseg in značilnosti kriminalitete.