Pilotska študija o preventivnih ukrepih zoper kriminaliteto v Kočevju in Beli krajini: Primerjava med romskim in drugim lokalnim prebivalstvom - Meško, Gorazd; Hacin, Rok (10. Nacionalna konferenca o varnosti v lokalnih skupnostih: Mirna, varna in inkluzivna družba ter varnost v lokalnih skupnostih, 2024)
V prispevku predstavljamo rezultate pilotske študije o varnosti v lokalnih skupnostih, ki smo jo opravili spomladi 2024. Poudarek je na oceni najbolj primernih preventivnih metod za preprečevanje kriminalitete v Kočevju in Beli krajini. V študijo so bili vključeni Romi in drugi lokalni prebivalci Kočevja, Črnomlja, Metlike in Semiča. Faktorska analiza pokaže tri pomembna področja preventivnih dejavnosti, in sicer na socialno prevencijo, policijsko dejavnost in situacijske preventivne ukrepe. Opravili smo t-teste za vse trditve v faktorjih in ugotovili, da se statistično pomembne razlike pojavljajo med skupinama na vseh spremenljivkah, kar pomeni, da Romi in drugi lokalni prebivalci različno razumejo pomen in pomembnost preventivnih dejavnosti. Ugotavljamo tudi, da je treba uravnotežiti tri dimenzije preprečevanja kriminalitete. Ugotoviti je treba tudi, kateri ukrepi so bili že izvedeni in v kolikšnem obsegu. Rezultati pilotske študije odražajo aktualen diskurz o romski in varnostni problematiki na Dolenjskem.