Predsodki do nekaterih manjšinskih skupin ter stališča do kaznovanja - Bučar Ručman, Aleš; Erčulj, Vanja (10. Nacionalna konferenca o varnosti v lokalnih skupnostih: Mirna, varna in inkluzivna družba ter varnost v lokalnih skupnostih, 2024)
Manjšinske skupine so pogosto tarče negativnih predsodkov in stereotipov, ki predstavljajo temelj delitev na »nas« in »njih«. Ustvari se generalizirana negativna podoba Drugega, v katero padejo vsi pripadniki teh skupin. V prispevku obravnavamo dve skupini, za kateri so v Sloveniji, in tudi širše v Evropi, značilni negativni stereotipi in predsodki, tj. Rome in begunce oziroma prosilce za azil. Različne javnomnenjske raziskave kažejo na visoko netolerantnost in socialno distanco do teh dveh skupin. S tem so povezana tudi stališča, vedenje in odnos državljanov do obeh manjšinskih skupin. Cilj raziskave je bil preučiti predsodke do obeh manjšinskih skupin v Sloveniji in stališča študentov Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru do kaznovanja teh skupin. Ugotovitve kažejo na razlike v stališčih študentov do kaznovanja in ponovljivosti kaznivega dejanja, ko je storilec pripadnik manjšinske ali večinske skupine. Delitve se kažejo tudi v stališčih splošne javnosti.