Kibernetska varnost in digitalna vključenost skozi prizmo zagotavljanja dostopa do informacij in zaščite temeljnih svoboščin - Bernik, Igor (10. Nacionalna konferenca o varnosti v lokalnih skupnostih: Mirna, varna in inkluzivna družba ter varnost v lokalnih skupnostih, 2024)
V digitalni družbi kibernetska varnost in digitalna vključenost igrata ključno vlogo pri doseganju trajnostnega razvoja in vzpostavljanju vključujočih družb. 16. cilj trajnostnega razvoja Združenih narodov poziva k zagotavljanju javnega dostopa do informacij ter zaščiti temeljnih svoboščin v skladu z nacionalno zakonodajo in mednarodnimi sporazumi. Prispevek obravnava pomen kibernetske varnosti pri zaščiti digitalne infrastrukture, ki je ključna za varno in svobodno dostopanje do informacij. Izpostavlja tudi vlogo digitalne vključenosti pri zmanjševanju digitalnega razkoraka in zagotavljanju enakih možnosti za vse. Predstavljeni so primeri dobrih praks iz držav, ki so uspešno implementirale politike za izboljšanje kibernetske varnosti in digitalne vključenosti, s poudarkom na njihovem prispevku k doseganju 16. cilja Združenih narodov. Prispevek prispeva k razumevanju, kako lahko lokalne in nacionalne pobude sodelujejo za krepitev vključujočih in varnih digitalnih okolij, kot temelja za trajnostni razvoj.