Primerjava pravne ureditve javnega reda in miru v Republiki Sloveniji in nove ureditve v Republiki Hrvaški - Tičar, Bojan (10. Nacionalna konferenca o varnosti v lokalnih skupnostih: Mirna, varna in inkluzivna družba ter varnost v lokalnih skupnostih, 2024)
Pravna ureditev prekrškov zoper javni red tako v Republiki Sloveniji kot tudi v Republiki Hrvaški postavlja zapletene sedanje in prihodnje pravne in etične dileme. Slovenski zakon je v spreminjanju, Republika Hrvaška pa je naredila korak naprej in je že sprejela nov zakon, ki regulira vrsto prekrškov, ki jih slovenski pravni red še ni sankcioniral. Zato smo v tem prispevku z znanstvenoraziskovalnimi metodami teleološke analize veljavne slovenske ustavne ureditve, gramatikalne razlage veljavne slovenske in hrvaške zakonodaje ter primerjalne analize s študijami primerov pregledali podobnosti in razlike obeh ureditev. Nov slovenski zakon na tem področju se bo oziral tudi na že sprejetega hrvaškega in bo gotovo moral poseči v regulacijo uvedbe sodobnih tehnologij. Oblikovane in razvite bodo morale biti mobilne aplikacije za lažje poročanje o motnjah in kršitvah javnega reda, saj živimo v tehnološki družbi.