Varde in straže de lege lata in de lege ferenda - Flander, Benjamin (10. Nacionalna konferenca o varnosti v lokalnih skupnostih: Mirna, varna in inkluzivna družba ter varnost v lokalnih skupnostih, 2024)
Prispevek analizira pojav in dejavnost vard, straž in podobnih skupin v luči veljavnih predpisov, relevantne (ustavno) sodne prakse in predlogov sprememb zakonodaje. Avtor se opredeli do pravnih vprašanj, ki so se izpostavila ob pojavu skupine Slovenska obrambna straža, še posebej v zvezi z javnim shodom pripadnikov in simpatizerjev te skupine v središču prestolnice. Predmet analize je tudi odziv policije in drugih pristojnih organov, civilne družbe in strokovne javnosti na javni shod in druge dejavnosti omenjene in drugih podobnih skupin. Iskanje ustreznih rešitev pri naslavljanju dejavnosti t. i. protimigrantskih in drugih vigilantskih skupin je precejšen izziv tako za snovalce kot tudi varuhe pravnega reda.