Upravljanje politike varstva konkurence in Akt o digitalnih trgih - Klajnšek, Aljanka; Hmelak, Maja (Digitalne platforme: Pravni in ekonomski izzivi, 2024)
Prispevek analizira pomanjkljivosti upravljanja politike varstva konkurence na digitalnih trgih na ravni EU med leti 20102024. Namen prispevka je opozoriti na vlogo upravljavca politike varstva konkurence na ravni EU, pomanjkljivosti upravljanja le-te ter prizadevanja po regulaciji digitalnega okolja, ki bi prispevala k preprečevanju nepoštene konkurence. Novost je obravnava problematike s pravnega, upravljavskega ter informacijskega vidika in perspektiva obravnave. Raziskovanje je osredotočeno na analizo pomanjkljivosti upravljanja področja ter z njimi povezanimi kršitvami pravil konkurence. Predstavljena sta aktualna primera zlorabe tržnega položaja velikih spletnih platform ter rešitve, ki jih pri zagotavljanju storitev na digitalnih trgih prinaša Akt o digitalnih trgih.