Delovanje in uporaba velikih jezikovnih modelov in z njimi povezana avtorskopravna vprašanja: primer orodja ChatGPT - Ovčak Kos, Maja; Grošelj, Darja (Digitalne platforme: Pravni in ekonomski izzivi, 2024)
V prispevku se osredotočava na delovanje in uporabo velikih jezikovnih modelov ter z njimi povezanimi avtorskopravnimi vprašanji, z ozirom na uporabo orodja ChatGPT. ChatGPT je sistem generativne splošne umetne inteligence, ki ga lahko uporabimo za najrazličnejše naloge. Model je izurjen na velikih količinah podatkov, katerih izvor in uporaba nista natančno opredeljena, končni izdelek pa je prilagojen kontekstu, ki ga model razbere iz pogovora. V zvezi z ustvarjanjem izdelkov s ChatGPT se z vidika avtorskega prava osredotočava na vprašanja, ali je izdelek, ustvarjen s pomočjo ChatGPT, avtorsko delo in če je, kdo je avtor, ter ali gre pri uporabi s ChatGPT ustvarjenega izdelka lahko za kršitev avtorskih pravic na obstoječih avtorskih delih. Če uporabnikove svobodne in ustvarjalne izbire pri uporabi orodja ChatGPT zadostijo standardu individualnosti, je izdelek lahko avtorsko delo. Pri presoji kršitve avtorske pravice na obstoječih delih pa je bistveno razlikovanje med posnemanjem sloga in reprodukcijo.