Kratka hagiografska pripovedna besedila v Keršanskem devištvu Antona Martina Slomška (Preučevanje otroške in mladinske književnosti, 2025)
Prispevek obravnava kratka hagiografska pripovedna besedila, objavljena v nabožnem priročniku Keršansko devištvo: Potrebni nauki ino izgledi za žensko mladost (1834), ki ga je Anton Martin Slomšek spisal skupaj z mladimi celovškimi bogoslovci. Gre za življenjepisne zglede svetnic, ki so s svojo krepostno vedenjsko držo prikazane kot posnemanja vredne posameznice in postavljene za vzor odraščajočim dekletom. V predstavitvi njihovih življenjskih stvarnosti, ki spričo skromno razvitih fikcionalnih prvin ostajajo pod nadvlado didaktičnega imperativa, pogojenega z zunajliterarno moralno- in verskovzgojno funkcijo, je bilo prepoznano svojevrstno združevanje žanrskih lastnosti hagiografskega izročila z razsvetljensko-filantropičnimi pripovednimi vzorci in njihovimi kasnejšimi bidermajerskimi desekulariziranimi različicami, kakršne so bile recipirane s slovenjenjem pripovednih besedil za otroke in mladino iz nemško-avstrijskega jezikovnega prostora, kar kaže na medsebojne sinkretične povezave.