Odnos med posameznimi oblikami nasilja (Celostni pristop k medvrstniškemu nasilju: Psihosocialni konteksti in raziskovalne strategije, 2025)
Prispevek se osredinja na odnos med različnimi oblikami (telesno, besedno, odnosno in spletno) izvajanja in doživljanja medvrstniškega nasilja z uporabo metode samoporočanja. Uporabljeni so podatki (N = 6395) prvega zajema raziskave Socialni kontekst kot dejavnik medvrstniškega nasilja: kako z oblikovanjem pozitivne vrstniške kulture prispevati k vključujoči šoli?. Analiza na podlagi izvedenih hierarhičnih multiplih regresij razkriva močno povezanost med izvajanjem nasilja in doživljanjem nasilja (viktimizacijo), kar kaže, da učenci niso vključeni samo v eno obliko nasilja, ampak se izvajanje in doživljanje nasilja zgodi na različne načine. Regresijski modeli so pokazali, da je izvajanje posameznih oblik medvrstniškega nasilja povezano z izvajanjem in doživljanjem drugih oblik nasilja, vendar se napovedniki razlikujejo. V regresijskih modelih za napovedovanje izvajanja nasilja k varianci pomembno prispevajo tako spremenljivke za izvajanje nasilja kot viktimizacijo. V regresijskih modelih, ki se osredinjajo na napovedovanje viktimizacije, pa je večji del variance pojasnjen s spremenljivkami, vezanimi na doživljanje nasilja (predvsem z vidika besedne in odnosne viktimizacije) v primerjavi z modeli za napovedovanje izvajanja nasilja. Prispevek spola in šolskega uspeha v regresijskih modelih je omejen predvsem na modele izvajanja telesnega in besednega nasilja.