Kvalitativno raziskovanje medvrstniškega nasilja: izhodišča in utemeljitev (Celostni pristop k medvrstniškemu nasilju: Psihosocialni konteksti in raziskovalne strategije, 2025)
Medvrstniško nasilje je resen in kompleksen družbeni problem, ki zahteva poglobljeno raziskovanje z različnih zornih kotov. Večina obstoječih empiričnih raziskav o medvrstniškem nasilju je kvantitativne narave. Nanašajo se predvsem na razširjenost tega pojava, dejavnike tveganja in varovalne dejavnike ter negativne posledice, ki jih ima medvrstniško nasilje za njegove udeležence. Nasprotno pa je kvalitativnih raziskav na tem področju malo. Namen tega poglavja je predstaviti teoretska izhodišča kvalitativnih metod raziskovanja in utemeljiti njihovo rabo pri proučevanju medvrstniškega nasilja. Kvalitativno raziskovanje omogoča podrobnejši opis in interpretacijo medvrstniškega nasilja, saj ponuja poglobljeno razumevanje izkušenj in pogledov posameznikov, ki so z njim povezani, to so otroci, mladostniki, starši, učitelji in drugi odrasli. V poglavju podrobneje opišemo dve najpogostejši metodi kvalitativnega raziskovanja, to sta intervju in fokusne skupine, ter ju uporabimo na področju raziskovanja medvrstniškega nasilja. Poleg prispevka, ki jih kvalitativne metode prinašajo, v poglavju opozorimo tudi na njihove omejitve.