Model poslovnega sistema kot osnova za vzpostavitev digitalnega dvojčka (Vloga naprednih tehnologij v inženiringu poslovnih sistemov, 2025)
V raziskavi smo naslovili problematiko razumevanja delovanja poslovnih sistemov in obvladovanja sprememb v poslovnih sistemih. Pri tem smo se osredotočili na izzive razumevanja in obvladovanja poslovnih procesov v realnem času. V teoretičnem delu raziskave smo ugotovili, da je ena od tehnologij, ki omogočajo razumevanje in obvladovanje poslovnih procesov v realnem času, tudi t.i. digitalni dvojček (»digital twin«). Zanimalo nas je, ali je mogoče uporabiti že oblikovan poslovni repositorij izbranega poslovnega sistema kot osnovo za oblikovanje digitalnega dvojčka. Zanimalo nas je, katere dodatne tehnologije so potrebne za oblikovanje in uporabo digitalnega dvojčka in katere ključne indikatorje učinkovitosti procesa je smiselno spremljati med uporabo. Nazadnje nas je zanimalo, koliko napora in časa je potrebno za oblikovanje digitalnega dvojčka in kje uporabnik naleti na ovire. Ugotovili smo, da je uporaba digitalnih dvojčkov obetavna, vendar je razvoj še v začetnih fazah. Potrebne bodo nadaljnje raziskave in aplikativni razvoj, da bo tehnologija primerna za široko uporabo v poslovnem okolju.