Bibliometrična analiza in razvoj modela uporabnosti digitalnega dvojčka v vseh fazah življenjskega cikla premoženja (Vloga naprednih tehnologij v inženiringu poslovnih sistemov, 2025)
V sodobnem poslovnem okolju je učinkovito obvladovanje premoženja ključno za ustvarjanje vrednosti v organizacijah. Soočamo se z vprašanji, kot so, kaj pomeni imeti DT za fizično premoženje/sredstvo? Kakšna je vloga DT na področju obvladovanja premoženja/sredstev (Errandonea idr., 2020)? Cilj pričujočega poglavja je izdelati celovit pregled trenutne uporabnosti digitalnega dvojčka (DT) v vseh fazah življenjskega cikla premoženja. Poglavje obravnava problematiko s sistematičnim pregledom literature, identificiranjem ključnih ugotovitev ter analizo vloge DT pri obvladovanju premoženja. Metodologija reševanja vključuje temeljito raziskavo obstoječih objavljenih del (v zbirki Scopus) o DT, nato pa sintezo pridobljenih podatkov za razumevanje vloge DT pri obvladovanju premoženja. Rezultati bodo služili kot osnova za pripravo analitičnih ugotovitev, ki bodo organizaciji omogočile ustvarjanje vrednosti iz premoženja na osnovi digitalnega dvojčka.