Sinergijski učinki ocenjevalnih metod OWAS in KIM pri celoviti ergonomski analizi (Vloga naprednih tehnologij v inženiringu poslovnih sistemov, 2025)
Študija je bila izvedena v Laboratoriju za inženiring poslovnih in produkcijskih sistemov (LIPPS), kjer smo analizirali telesne drže delavcev na simulirani montažni liniji. Metode OWAS (OVAKO Working Postures Analysing System) in KIM (Key Indicator Method) so bile uporabljene za prepoznavanje kritičnih telesnih drž v delovnem procesu. Glavni cilj raziskave je bil raziskati možno sinergijo med tema dvema metodama ter izboljšati razumevanje ergonomskih dejavnikov v delovnem okolju. Ugotovitve so pokazale, da je integracija obeh metod omogočila natančnejšo identifikacijo kritičnih telesnih položajev in prilagajanje delovnih postopkov ter opreme posameznim delavcem. Rezultati proučevanega delovnega postopka so izpostavili, da je delo na montažni liniji povezano z zmerno utrujenostjo po metodi OWAS, medtem ko je metoda KIM pokazala bistveno povečana tveganja za telesne obremenitve pri ročnih delih. Rezultati poudarjajo pomen izvedbe obeh analiz za objektivno oceno delovnih pogojev in izboljšanje produktivnosti delavcev, kar lahko dolgoročno pozitivno vpliva na zdravje in zadovoljstvo zaposlenih ter na uspešnost podjetja.