Projekt uvedbe kontrolinga v turistično-hotelsko podjetje LUNA (Študije primerov EPF: Razvoj, trajnost in inovacije v poslovni praksi 2024, 2024)
Študija primera obravnava uvedbo kontrolinga v srednje velikem hotelskem podjetju LUNA, ki se kljub naložbam sooča s stagnacijo poslovnih rezultatov in kaotičnim vodenjem investicij. Podjetje s tremi hoteli ob morju, je imelo različne oddelke, kot so prodaja, finančno-računovodski in kadrovski, vendar brez dejavnosti kontrolinga, kar je povzročalo pomanjkanje informacij o poslovanju posameznega hotela, neusklajenost poslovanja s strateškimi cilji in kaotično izvajanje investicij. Večinski delničar in predsednik nadzornega sveta (NS) je zato predlagal uvedbo kontrolinga, da bi izboljšal informacijsko podporo in odločanje, spremljanje in nadzor poslovanja. Projekt sledi postopnemu modularnemu pristopu in vključuje analizo obstoječih organizacijskih struktur, ugotavljanje vrzeli v poslovnih procesih in vzpostavitev informacijskega sistema za spremljanje ključnih kazalnikov uspešnosti, kot sta donosnost in stopnja zasedenosti hotela. Študija poudarja potencialne koristi, kot so boljše razporejanje virov, upravljanje tveganj in usklajenost poslovanja s strateškimi usmeritvami. Vendar izpostavlja tudi izzive, kot sta odpor zaposlenih in visoki stroški uvajanja kontrolinga. Na splošno primer ponuja vpogled v uvedbo kontrolinga in njegove vloge pri spremljanju in nadziranju poslovanja kot podpore za izboljšanje operativne učinkovitosti in doseganju dolgoročnih poslovnih ciljev v hotelskem podjetju.