Študija primera ECOALF: Trajnostni poslovni model v modni industriji (Študije primerov EPF: Razvoj, trajnost in inovacije v poslovni praksi 2024, 2024)
Študija primera se osredotoča na trajnostne poslovne modele in startup podjetja ter raziskuje, kako je mogoče trajnost vključiti v osnovno strategijo novega podjetja. Trajnostna startup podjetja so zasnovana za reševanje okoljskih in družbenih izzivov, hkrati pa ohranjajo dobičkonosnost. Španska modna znamka ECOALF, ustanovljena leta 2009, je primer tega pristopa, saj odpadne materiale, kot so plastenke, ribiške mreže in pnevmatike, spreminja v visokokakovostne modne izdelke. ECOALF je prejel certifikat B Corp in deluje v okviru krožnega poslovnega modela in dokazuje, da je trajnost lahko konkurenčna prednost v modni industriji. Glavni cilj te študije primera je analizirati trajnostni poslovni model podjetja ECOALF in prikazati, kako podjetje uspešno usklajuje okoljske in ekonomske cilje. Z raziskovanjem inovativnih procesov podjetja ECOALF, partnerstev z deležniki in strateških pobud ta primer omogoča vpogled v to, kako lahko startup podjetja implementirajo trajnostne poslovne modele za doseganje dolgoročne rasti in pozitivnega vpliva na okolje in družbo. Ponuja tudi praktično uporabo okvirja trajnostnega poslovnega modela za krepitev trajnosti v poslovni strategiji.