Drug Crime as a Challenge for Sustainable Development: The Czech Republic Experience: David Čep (The UN Sustainable Development Goals and Provision of Security, Responses to Crime and Security Threats, and Fair Criminal Justice Systems, 2024)
Problematika nedovoljene proizvodnje in prometa z drogami predstavlja enega izmed izzivov sodobne družbe in trajnostnega razvoja človeštva. Doseganje ciljev trajnostnega razvoja, kot so zdravje in dobro počutje (SDG 3), trajnostna mesta in skupnosti (SDG 11) ter mir, pravičnost in močne institucije (SDG 16), bi bilo veliko težje, če bi zanemarili vprašanje kriminalitete, povezane s prepovedanimi drogami. Prispevek opozarja na težave, povezane s to vrsto kriminalitete, z globalnega in češkega vidika ter podaja splošna priporočila za učinkovito zaščito pred tovrstnim nezakonitim ravnanjem. Najprej razpravljamo o čezmejnem kontekstu nezakonite proizvodnje metamfetamina in njegovih vplivih na okolje v mestnih in podeželskih območjih. Nadalje je predstavljena problematika novih sintetičnih drog, specifično polsintetični kanabinoid HHC, s poudarkom na češki zakonodaji in praksi organov kazenskega pregona.