Aggressive War against Ukraine: Rural and Urban Safety in the Context of National and Global Security: Mykhaylo Shepitko, Valeriy Shepitko (The UN Sustainable Development Goals and Provision of Security, Responses to Crime and Security Threats, and Fair Criminal Justice Systems, 2024)
Poglavje se osredotoča na cilje trajnostnega razvoja Združenih narodov v povezavi z agresivno vojno proti Ukrajini, ki jo je sprožila Rusija leta 2022. Vojna v osrčju Evrope vpliva na globalno in nacionalno varnost ter varnost podeželja in mest. Ogroženost varnosti je jasna ne le v povezavi z grožnjo širitve vojne na države NATO, temveč tudi zaradi blokiranja trgovinskega sodelovanja in poti, ki so omogočale oskrbo posameznih regij sveta s hrano in čisto vodo. Povezava agresivne vojne Rusije zoper Ukrajino z nacionalnimi, javnimi, gospodarskimi, ekološkimi in drugimi vrstami varnostnih vprašanj je očitna. Prikazani primeri so izpostavili vojne zločine, zločine proti človeštvu in genocid. Posledično so v zbiranje, preverjanje in vrednotenje dokazov vključeni mednarodni, nacionalni in tuji organi pregona, sodišča (tribunali) ter nevladne organizacije.