Sodelovanje staršev v glasbenem izobraževanju - Cikač, Naja (Širjenje obzorij o poučevanju glasbe, 2025)
Poglavje obravnava pomembnost sodelovanja staršev v glasbenem izobraževanju ter različne vloge staršev v sklopu glasbenega poučevanja. Starši lahko na podlagi poznavanja svojega otroka na različne načine prispevajo k njegovemu glasbenemu napredku. Kot nadzorniki doma pomagajo otroku pri nalogah, kot podporniki zagotavljajo finančno in čustveno podporo, ter kot vzorniki s pozitivnim zgledom krepijo otrokovo vztrajnost in motivacijo. Raziskave (Dell idr., 2014; Knott, 2018; Ang idr., 2020; Zdzinski, 2013; Brand, 1986) kažejo, da je otrokov učni uspeh na področju glasbe boljši, če rastejo v spodbudnem glasbenem okolju z aktivno starševsko podporo, saj to povečuje njihovo motivacijo. Za dolgoročni uspeh v glasbenem izobraževanju je ključna podpora staršev, ki hkrati omogoča otrokovo avtonomijo.