Etični vidiki poučevanja glasbe - Čuš, Tjaša (Širjenje obzorij o poučevanju glasbe, 2025)
Poglavje obravnava ključne etične izzive v glasbenem izobraževanju, kot so spoštovanje avtorskih pravic, preprečevanje kulturne apropriacije (prilastitve), zagotavljanje transparentnega in pravičnega ocenjevanja ter spodbujanje etičnega vedenja med učenci. Učitelji morajo razumeti pomen avtorskih pravic, saj kršitve škodujejo pravicam ustvarjalcev, uporaba glasbe brez ustreznih dovoljenj ni dovoljena, razen v omejenih primerih. Kulturna apropriacija (prilastitev), ki lahko privede do trivializacije kulturnih izrazov, zahteva občutljiv in informiran pristop. Učitelji se morajo seznaniti s kulturnim ozadjem glasbenih del, vključevati lokalne kulturne predstavnike in spodbujati kritično refleksijo pri učencih, kar omogoča razlikovanje med kulturno izmenjavo in apropriacijo. Transparentnost in poštenost pri ocenjevanju krepita zaupanje in motivacijo učencev, etična vzgoja pa spodbuja razvoj sočutja, moralne zavesti in kritičnega mišljenja. Z etičnim vodenjem učencev učitelji prispevajo k njihovemu razumevanju kulturnih vrednot in oblikujejo ozaveščene, spoštljive posameznike.