Razvoj posluha in glasbenih sposobnosti - Ilišević, Lucija (Širjenje obzorij o poučevanju glasbe, 2025)
V tem poglavju povzemamo študije, ki raziskujejo razvoj posluha in glasbenih sposobnosti. Učenje tonalnih in ritmičnih veščin zelo dobro vpliva na slušno razločevanje in glasbene potenciale učencev. Rezultati študij kažejo, da lahko slušni trening prispeva k izboljšanju slušnega razločevanja. Pomen poslušanja v glasbenem izobraževanju pomembno vpliva na razvoj glasbenih sposobnosti, saj povezuje glasbeno znanje ter kritične in kreativne ideje na vedno višjih nivojih kompleksnosti in razumevanja. Pomembno je, da učitelji v učni proces vključujejo sodobne tehnologije, saj te omogočajo inovativne pristope k poučevanju, izboljšujejo motivacijo in širijo možnosti razvoja glasbenega posluha. Vse zgoraj navedeno je bistvenega pomena za napredek na področju glasbene pedagogike in spodbujanje dolgoročnega razvoja glasbenih sposobnosti učencev.