Poslušanje glasbe kot orodje za sprostitev in koncentracijo - Kolenko, Minea (Širjenje obzorij o poučevanju glasbe, 2025)
Poslušanje glasbe pozitivno vpliva na razpoloženje, motivacijo in koncentracijo, kar se odraža v izboljšanju kognitivnih procesov. Glasba dokazano prispeva k boljšemu pomnjenju, samozavesti in koncentraciji, kar se potrjuje tudi v šolskem okolju. Poleg tega ima glasba terapevtske učinke, saj pomaga zmanjševati stres in tesnobo ter izboljšuje splošno dobro počutje. Glasbeno usposabljanje krepi jezikovne spretnosti, saj glasba in jezik aktivirata podobna možganska področja. Glasbene dejavnosti, kot so petje, ples in izvajanje glasbenih zgodb, spodbujajo kognitivni in jezikovni razvoj ter socialno interakcijo otrok. Glasba tako vpliva ne le na psihološko stanje, temveč tudi na motorične in jezikovne funkcije, s čimer celostno prispeva k razvoju posameznika.