Glasbene preference učencev - Komerički, Ida (Širjenje obzorij o poučevanju glasbe, 2025)
V tem poglavju je predstavljen vpliv različnih osebnih dejavnikov, kot so starost, spol, glasbeno usposabljanje in družbeni vpliv, na glasbene preference. Poudarjen je pomen starosti pri oblikovanju glasbenega okusa, saj so mlajši običajno veliko bolj odprti do različnih glasbenih zvrsti in vrst. Z leti se ta odprtost zmanjšuje, kar pomeni, da starejši pogosto manj uživajo v določenih glasbenih zvrsteh. Raziskave tudi kažejo, da imajo dekleta pogosto širši spekter glasbenih preferenc. Pomembno vlogo pri oblikovanju glasbenega okusa ima tudi glasbeno usposabljanje, saj višja stopnja izobrazbe povečuje naklonjenost do »resnih« glasbenih žanrov. Družbeni vpliv, zlasti izpostavljenost glasbi preko medijev, prav tako oblikuje glasbene preference. Cilj poglavja je torej osvetliti, kako osebni dejavniki in socialni vplivi oblikujejo glasbeni okus, še posebej pri mlajših posameznikih.