Razvoj glasbenega okusa - Kopinšek, Katarina (Širjenje obzorij o poučevanju glasbe, 2025)
V tem poglavju se osredotočamo na razvoj glasbenega okusa in dejavnike, ki oblikujejo posameznikove glasbene preference. Glasbeni okus je dinamičen in se spreminja skozi vse življenje, povezan pa je z osebno identiteto, čustvi in življenjskim slogom. Na razvoj glasbenega okusa vplivajo vzgoja, socialni krogi, osebne izkušnje in izpostavljenost različnim žanrom. Pri tem navajamo tudi raziskave, ki opozarjajo na vpliv izobraževalnih institucij, kjer šolski sistem pogosto favorizira klasično glasbo, kar lahko privede do pristranskosti. Družbeni sloji imajo različne glasbene preference, saj višji sloji raje poslušajo klasično glasbo, medtem ko nižji raje narodno glasbo. Poleg tega ima pomembno vlogo učitelj, saj z izbiro glasbenega materiala aktivno oblikuje otrokove preference. Kakovostna glasba in ustrezne metodološke spretnosti učiteljev so ključne za razvoj sposobnosti razlikovanja med kakovostno in manj kakovostno glasbo.