Poslušanje glasbe - Lukač , Nuša (Širjenje obzorij o poučevanju glasbe, 2025)
V tem poglavju so predstavljene koristi poslušanja glasbe za celostni razvoj učencev, vključno z njihovim čustvenim, kognitivnim in socialnim napredkom. Poudarek je na aktivnem poslušanju glasbe, ki učencem omogoča globlje razumevanje in vrednotenje glasbe. Učiteljeva naloga je, da skozi glasbene dejavnosti spodbuja tako spontan odziv kot tudi podrobnejšo analizo glasbe, kar izboljšuje učne izkušnje. Glasba pomaga učencem pri izražanju in razumevanju čustev, izboljšuje komunikacijske sposobnosti ter povečuje občutek pripadnosti in sodelovanja v skupini. Različne metode poslušanja, kot je kognitivno-emocionalni pristop, še dodatno povečujejo motivacijo in angažiranost učencev, saj spodbujajo intenzivnejše čustvene odzive. Glasba v razredu omogoča sprostitev, povezuje različne učne vsebine in pomaga pri razvoju socialnih veščin. S tem glasba postane nepogrešljiv del izobraževalnega procesa, saj vpliva na celostni razvoj učencev.