Glasba in koncentracija - Pokeržnik, Helena (Širjenje obzorij o poučevanju glasbe, 2025)
V tem poglavju so predstavljeni vplivi glasbe na koncentracijo in učne rezultate. Glasba pozitivno vpliva na pozornost, zmanjšuje stres in izboljšuje reakcijski čas, kar je še posebej opazno pri vožnji. V šolstvu glasba pomaga izboljšati koncentracijo učencev, motivacijo in razpoloženje, kar prispeva k boljši učni uspešnosti. Raziskave so pokazale, da glasba po lastni izbiri povečuje osredotočenost in zmanjšuje stres, medtem ko glasba, kot je klasična, pozitivno vpliva na razvoj možganov in povečuje IQ. Vendar pa je pomembno, da glasba ni preglasna, saj lahko to zmanjša koncentracijo. Uporaba ambientalne glasbe v šolah lahko prispeva k izboljšanju učnih procesov in zmanjšanju stresa.