Spodbujanje interesa za glasbo - Repar, Lavra (Širjenje obzorij o poučevanju glasbe, 2025)
V tem poglavju povzemamo študije, ki raziskujejo spodbujanje interesa za glasbo. Raziskave o učenčevih glasbenih preferencah kažejo, da se glasbeni okus spreminja skozi življenje, pri čemer mlajše generacije pogosto izkazujejo večjo pripravljenost za raziskovanje različnih glasbenih žanrov. Poleg glasbenega okusa in preferenc na izbiro glasbe vplivajo še spol in osebnostne lastnosti posameznika. Učitelji, ki prilagodijo učne vsebine interesom učencev, opažajo večjo motivacijo in angažiranost. Ključno je tudi vključevanje projektnih pristopov, ki spodbujajo ustvarjalnost in dolgoročno glasbeno udejstvovanje.