Ples in folklorna dejavnost v virtualnem okolju - Simonič, Mojca (Širjenje obzorij o poučevanju glasbe, 2025)
V tem poglavju so predstavljene povezave med plesom, folklorno dejavnostjo in virtualno resničnostjo (VR), pri čemer poudarjamo pomen sodobnih tehnologij za ohranjanje kulturne dediščine. Virtualna resničnost ponuja interaktivne in poglobljene platforme za arhiviranje in učenje plesov, s čimer omogoča ohranjanje tradicije v digitalni dobi. Raziskovalci razvijajo sisteme VR, kot so 3D avatarji in analize gibanja, ki učencem omogočajo, da se na inovativen način učijo (tradicionalnih) plesov. Ples v VR presega zgolj dokumentiranje – vključuje tudi ustvarjalnost in čustveno izražanje, kar omogoča raziskovanje novih oblik plesne ekspresije. Kljub trenutnim omejitvam na področju raziskav VR odpira možnosti za globalno dostopnost in revitalizacijo folklornih dejavnosti. Ocenjujemo, da je VR ključna za povezovanje tradicije s sodobnostjo, in pomembna za zagotavljanje prenosa znanja in ohranjanje kulturne dediščine.