Glasba kot terapevtsko sredstvo - Virant, Jerca (Širjenje obzorij o poučevanju glasbe, 2025)
To poglavje se osredotoča na vlogo glasbe kot terapevtsko sredstvo v izobraževalnih in zdravstvenih ustanovah, pri čemer poudarja njen pozitivni vpliv na kognitivni in čustveni razvoj ter duševno zdravje. Poudarja pomen usposabljanja učiteljev za uporabo glasbene terapije, ne le za podporo učencem s posebnimi potrebami, temveč tudi za korist širši populaciji, saj lahko pedagogi z ustreznimi kompetencami in spretnostmi prispevajo k izboljšanju učenčevih čustvenih sposobnosti in boljšemu akademskemu uspehu. Opisuje korist izvajanja glasbenih programov v terapevtske namene in njihov vpliv na posameznika. Poglavje izpostavlja potrebo po nadaljnjih obširnejših raziskavah glasbe kot terapevtskega sredstva, tako v zdravstvu kot izobraževanju, saj študije kažejo velik potencial za izboljšanje duševnega zdravja, zmanjšanja stresa in anksioznosti ter povečanje splošnega dobrega počutja.