Industrijska baština grada Siska s naglaskom na Holandsku kuću - Mezak, Nina; Paradžik, Elena; Osmanagić, Edvin (Strategije za održivi i ruralni razvoj gradova Siska, Petrinje i Hrvatske Kostajnice i općina Majur i Topusko, 2025)
Sisak, grad s bogatom industrijskom poviješću, smješten na tri rijeke (Sava, Kupa i Odra), jedno je od ključnih industrijskih središta Hrvatske od kraja 19. stoljeća. Industrijska baština grada oblikovana je kroz razne sektore, uključujući kemijsku, metaluršku i željezničku industriju, što je značajno utjecalo na razvoj urbanih i društvenih struktura. Kao središte baštine u Sisku ističe se Holandska kuća, zgrada specifične arhitekture koja danas funkcionira kao edukativni i turistički centar industrijske baštine. Sam projekt obnove Holandske kuće, financiran sredstvima Europske unije, ističe se kao primjer uspješne prenamjene industrijskog objekta u kulturni prostor s raznolikošću turističkog sadržaja. Nastavno, Holandska kuća nudi raznovrstan sadržaj poput izložbi, radionica i multimedijskih prezentacija, čime doprinosi očuvanju povijesti i razvoju kulturnog turizma u Sisku. Osim materijalne baštine, Sisak njeguje i nematerijalnu baštinu, uključujući radničku kulturu i tehnički napredak koji su oblikovali identitet grada. Unatoč izazovima poput financijske ovisnosti i sezonalnosti posjeta, Holandska kuća predstavlja značajan resurs za promicanje industrijskog naslijeđa. Holandska kuća simbol je modernog pristupa očuvanju prošlosti, čime obogaćuje turističku i kulturnu ponudu Siska, stvarajući dublju povezanost posjetitelja s industrijskom poviješću grada.