Strategija održivog razvoja i uključenja plantaže „Borovella“ u turističku ponudu općine Topusko - Mizić, Almaida; Stanojević, Andrej (Strategije za održivi i ruralni razvoj gradova Siska, Petrinje i Hrvatske Kostajnice i općina Majur i Topusko, 2025)
Rad predstavlja prijedlog strategije za održivi razvoj plantaže Borovella u općini Topusko, s naglaskom na proširenje kapaciteta i uključivanje u turističku ponudu. Cilj je transformirati plantažu u prepoznatljiv centar ekološke proizvodnje, ruralnog turizma i edukacije, čime bi se stvorile prilike za rast i suradnju s lokalnom zajednicom. Vizija poduzeća temelji se na četiri ključna prioriteta. Prvi prioritet usmjeren je na proširenje plantaže i uvođenje novih sorti prilagodljivih lokalnoj klimi, čime bi se povećali proizvodni kapaciteti i omogućio izvoz. Drugi prioritet obuhvaća razvoj turističkih aktivnosti kroz promociju smještajnih kapaciteta, poput kuće za odmor, čime bi plantaža postala atraktivna destinacija za ljubitelje prirode. Treći prioritet odnosi se na edukativne radionice namijenjene turistima, školama i obiteljima, gdje bi posjetitelji imali priliku učiti o ekologiji i održivim praksama u poljoprivredi. Četvrti prioritet uključuje suradnju s lokalnim proizvođačima u stvaranju gastronomskog proizvoda – doručka u košarici, s ciljem promocije lokalnih delicija i jačanja gospodarstva. Predloženi prioriteti usmjereni su na dugoročnu viziju Borovelle kao održivog i inovativnog poduzeća koje spaja poljoprivrednu proizvodnju s turističkom ponudom, potičući održivi razvoj i povezivanje zajednice.