Sportski razvoj top terma Topusko - Azinović, Toni; Barišić, Ema; Bičo, Armin (Strategije za održivi i ruralni razvoj gradova Siska, Petrinje i Hrvatske Kostajnice i općina Majur i Topusko, 2025)
Istraživanje se temelji na termama Topusko smješene unutar Sisačko – moslovačke županije. Prepoznatost terma stečena je i temelji se na termalnoj vodi i ljekovitom blatu. Glavni fokus istraživanje je povezan sa sportskim razvojem objekta, pošto ima adekvatnu predispoziciju za razvitak u tom smjeru. Objekt ima dovoljan broj smještejnih jedinica za ravoj sportskog turizma, te infrastrkturu koju treba obnoviti kako bi bila suvremena današnjih sportskim trendovima. Kako bi identificirali pozitivne i negativne stavke za taj daljni razvoj SWOT analiza objekta je izraðena. Prepoznate su glavne predispozicije na kojima treba poraditi ali takoðer i one pozitivne koje daju prepoznatljivost objekt. Nakon njegove analize, vidimo opširnu ponudu koju bi bilo potrebno smanjiti te fokusirati na nekoliko ključnih od koji bi jedna bila sportska. Takoðer kroz prepoznatu infrastrukturu iznosimo glavne ponude od kojih bi objekt mogao napraviti ponude. Razvoj aktivnosti koji se fokusiraju na ponudu kao što su tematske puti mogu biti benefit ne samo termam nego i cijeloj općini zato što usmjeraju turista da se kreće kroz mjesto i vidi diverzivnu ponudu lokalnog stanovništva. Taj tip razvoj se odnosi na održivi, te u modernom društvu predstavlja trend koji obuhvaća lokalno stanovnišvo i lokalne proizvode da budu u fokusu ponude.