Strategija rasti i održivog razvoja plantaže »Borovella« - Sawicki, Adrian (Strategije za održivi i ruralni razvoj gradova Siska, Petrinje i Hrvatske Kostajnice i općina Majur i Topusko, 2025)
Borovella, inovativna ekološka farma borovnica iz Hrvatske, nastoji postati lider hrvatskog organskog sektora i relevantan akter na rastućem europskom tržištu. Prema izvješću Research and Markets (2024), procjenjuje se da će vrijednost europskog tržišta borovnica porasti s 8,88 milijardi eura u 2024. na 12,40 milijardi eura do 2029., što ukazuje na značajan potencijal potražnje za zdravom i održivo proizvedenom hranom. U tom kontekstu, Borovella razvija strategiju usmjerenu na povećanje proizvodnih kapaciteta, iskorištavajući agroekološke prednosti hrvatske klime i stjecanje certifikata za organsku proizvodnju, ključnih za tržišta poput Njemačke i Nizozemske. Nadalje, planirano je diversificiranje asortimana kroz razvoj organskih prerađevina (npr. džemovi, grickalice) te uvođenje eko-turističkih aktivnosti kao što su obilazak farme i edukativne radionice. Poseban naglasak stavlja se na izgradnju digitalne prisutnosti putem e-trgovine i društvenih mreža radi izravne komunikacije s potrošačima i jačanja njihove lojalnosti. Istodobno, strateška partnerstva s maloprodajnim lancima omogućit će širu distribuciju proizvoda na europskom tržištu. Ova strategija, utemeljena na načelima održivosti, inovacije i kvalitete, pozicionira Borovellu kao potencijalnog predvodnika u razvoju organske proizvodnje u Hrvatskoj i šire.