АНАЛИЗ СПОНТАННОЙ УСТНОЙ РЕЧИ КАК СПОСОБ ИССЛЕДОВАНИЯ СТРАТИФИКАЦИОННОЙ ВАРИАТИВНОСТИ ЯЗЫКОВЫХ КОДОВ НА ПОЛЬСКО-БЕЛОРУССКОМ ПОГРАНИЧЬЕ: КАТАЖИНА КОНЧЕВСКА (Stanje in perspektive uporabe govornih virov v raziskavah govora, 2024)
Analiza spontanega govora kot metode raziskovanja stratifikacijske variabilnosti med jezikovnimi kodi na poljsko-beloruskem obmejnem območju. Članek se osredotoča na analizo spontanega govora kot metode za raziskovanje stratifikacijske variabilnosti med jezikovnimi kodi na območju z zapletenim sociolingvističnim ozadjem. Podatke za raziskavo je avtorica zbrala med enournimi terenskimi raziskovalnimi odpravami med 2015 in 2021 na malo raziskanem večetničnem, večkulturnem in večjezičnem območju na obeh straneh poljsko-beloruske meje. Posebnost tega območja je do danes ohranjena delitev na plemiška (malomeščanska) naselja in kmečke vasi, ki je bila vzpostavljena v 16. stoletju. Rezultati raziskave kažejo na izrazito povezanost med sedanjim sociolingvističnim položajem in zgodovinskimi procesi poselitve obravnavanega območja ter posebnostmi njegove razredne strukture. Na podlagi analize korpusa, zbranega med terenskimi raziskovalnimi odpravami, članek obravnava lokalnost kot dejavnik družbenega in kognitivnega pomena, izpostavlja jezikovne kode, ki prevladujejo na tem območju, in se osredotoča na jezikovne manifestacije družbene slojevitosti ter značilnosti dojemanja svojega jezika s strani govorcev posameznih kodov. Predlagani pristop je produktivna metoda raziskovanja jezikovnih stikov na obmejnih območjih s kompleksnim zgodovinskim in sodobnim sociolingvističnim položajem. Предметом статьи является анализ спонтанной устной речи как способ исследования стратификационной вариативности языковых кодов в ареале со сложной социолингвистической ситуацией. Данные для исследования были собраны автором в ходе единоличных полевых экспедиций, проведенных в 2015–2021 годах в малоисследованном полиэтническом, поликультурном, полилингвальном микроареале по обеим сторонам польско-белорусской границы. Его особенностью является сохранившееся до наших дней деление на шляхетские (мелкодворянские) околицы и крестьянские деревни, возникшее в XVI в. Результаты исследования отмечают выраженную корреляцию между современной социолингвистической ситуацией и историческими процессами освоения данного микроареала, а также особенностями ее сословной составляющей. На основании анализа собранного в ходе полевых экспедиций корпуса устной речи обращено внимание на локальность как фактор социально-когнитивной значимости, выделены выступающие в исследуемом микроареале языковые коды, сосредоточено внимание на языковых проявлениях социальной стратификации и перцептивных особенностях восприятия своего языка носителями отдельных кодов. Предлагаемый подход является продуктивным методом изучения языковых контактов в пограничных ареалах со сложной исторической и современной социолингвистической ситуацией.