Uporaba mikrofenomenološkega intervjuja pri raziskovanju igralčevega govora: Martin Vrtačnik (Stanje in perspektive uporabe govornih virov v raziskavah govora, 2024)
Kognitivna znanost in področje gledališke igre sta povezana že desetletja. Kljub temu gledališki ustvarjalci za razliko od nevroznanstvenikov v raziskavah govora ne uporabljajo tehnologije (npr. funkcionalne magnetne resonance, pozitronske emisijske in računalniške tomografije), temveč predvsem opis svojega izkustva. Ker subjektivne izkušnje potekajo tudi pod pragom zavesti, je njihovo opisovanje zapleteno. Človeškega uma po mnenju nevrobiologa Francisca J. Varele ne moremo raziskovati le z nevroznanstveno tehnologijo, zato je oblikoval nevrofenomenološki program, utemeljiteljica mikrofenomenologije Claire Petitmengin, ki nadaljuje njegovo delo, pa je oblikovala mikrofenomenološki intervju, ki nam omogoča, da intervjuvanca pripravimo do tega, da se zave svoje subjektivne izkušnje in jo opiše. Čeprav je bil mikrofenomenološki intervju zasnovan za raziskovanje epilepsije, intuicije in meditacije, predpostavljamo, da bi s to metodo lahko dodatno raziskali tudi najmanj raziskano področje odrskega govora – ustvarjanje igralčevega glasovnega sloja.