Framing of Sea Level Rise in News Headlines: A Study of The Guardian and The New York Times - Mohar, Tjaša; Prajnč Kacijan, Nastja; Hempkin, Kirsten; Leva, Bernarda; Onič, Tomaž; Majcenovič Kline, Barbara; Hazemali, David; Plemenitaš, Katja (Komuniciranje okoljske krize, 2025)
S poglabljanjem okoljske krize narašča tudi potreba po jasni in ciljno usmerjeni komunikaciji o okoljskih temah, ki bi pripeljala do večje okoljske osveščenost in spodbudila potrebne spremembe v navadah in vedenju ljudi. Način, kako mediji poročajo o okoljskih temah, kot so podnebne spremembe, igra ključno vlogo pri učinkovitem komuniciranju teh tem širši množici. V pričujočem prispevku smo analizirali članke na temo dviga morske gladine, ki so bili objavljeni v digitalnih edicijah časopisov The Guardian in The New York Times v letu 2022, s pomočjo teorije okvirjanja, ki se uporablja v besedilnem jezikoslovju za proučevanje besedil javnega diskurza o družbeno pomembnih temah. S pomočjo analize smo odgovorili na vprašanje, kateri generični okviri prevladujejo v naslovih in podnaslovih člankov kot ključnih lokacijah okvirov. Primerjalna analiza je razkrila tudi razlike v okvirjanju dviga morske gladine med obema časopisoma.