Raziskovanje govorjenega umetniškega jezika: Nina Žavbi (Stanje in perspektive uporabe govornih virov v raziskavah govora, 2024)
V prispevku poskušam prikazati razvoj raziskovanja umetniškega (odrskega) govora na Slovenskem. Osredotočam se na sodobni model raziskovanja, pri katerem kombiniramo slušnozaznavno in akustično analizo. Opredeljujem prednosti takšnega načina in predstavljam strategijo raziskovanja, ki odrski govor preučuje v več korakih: na začetku v razmerju dramskega in uprizoritvenega besedila (ki od dramskega bolj ali manj odstopa zaradi dramaturškega črtanja, dopisovanja, spreminjanja jezikovne zvrstnosti, posodabljanja besedila ipd.), v drugem koraku pa kot govorno izvedbo na odru. Odrski govor se v okviru analize razume kot le eden od uprizoritvenih dejavnikov. Raziskovalne rezultate interdisciplinarno kontekstualizira in tako osmišlja preučevanje umetniškega fenomena odrskega govora, ki povezuje znanost in umetnost.