Komuniciranje trajnostnosti na primeru ekoloških turističnih kmetij v Sloveniji - Lipavic Oštir, Alja (Komuniciranje okoljske krize, 2025)
Prispevek analizira spletno komunikacijo ekoloških turističnih kmetij v Sloveniji. Turistično ponudbo obravnavanih kmetij zaznamujejo ekološka usmerjenost kmetije, raznovrstnost ekološke ponudbe, umeščenost v bližino manj okrnjene narave, družina kot temelj delovanja, upoštevanje tradicije, pomembnost dediščine kmetije in okolja, individualnost v razvoju turistične dejavnosti, ustrezna kulinarična ponudba in različne možnosti nastanitve. Zavezanost k trajnostnemu delovanju kmetij je del lastnih prepričanj. Spremlja jo družinska povezanost, ohranjanje tradicij in kulturne dediščine. To deloma reflektira v sloganih posameznih kmetij. Okoljska politika in ravnanje kmetij obsega vsa področja delovanja, tudi odnos do gostov. Konkretno kulinarično ponudbo teh kmetij zaznamujejo elementi: ekološko, lokalno in sezonsko. Obravnavane kmetije omogočajo možnosti različnih doživetij, ki so del pričakovanja današnjih turistov. V uspešnem predstavljanju svojih trajnostnih turističnih proizvodov izstopa uporaba narativov. Logotipi kmetij delno ustrezajo razvijanju trajnostnosti. Skupni nastop kmetij na trgu bi prinesel boljše rezultate in spodbudil razvoj ekološkega turizma ter pomagal Slovenijo približati drugim državam.