Kadrovski razvoj Univerze v Mariboru – spodbudno delovno okolje - Žnidaršič, Jasmina; Tancer Verboten, Mojca; Bernik, Mojca (50 let Univerze v Mariboru: Pol stoletja znanja in raziskovanja, 2025)
Prispevek obravnava razvoj kadrov na Univerzi v Mariboru, ki je ključen za akademsko, raziskovalno in organizacijsko odličnost. Od ustanovitve leta 1975 Univerza v Mariboru sistematično profesionalizira zaposlene, vključno z akademskim, raziskovalnim in nepedagoškim strokovnim osebjem. Razvoj kadrov je prilagojen potrebam družbe, kar se odraža v uvedbi novih pedagoških pristopov, digitalnih tehnologij in bolonjskega sistema študija. Analiza obdobja od leta 2004 do leta 2023 prikazuje nihanja v številu zaposlenih, z vrhuncem leta 2023, ko je imela univerza 2093 zaposlenih. Opazen je trend rasti raziskovalnega in pedagoškega kadra z višjimi akademskimi nazivi ter profesionalizacija delovne sile, zlasti v višjih tarifnih razredih skupin H in J. Strategija razvoja Univerze v Mariboru 2021–2030 (Univerza v Mariboru, 2021b) poudarja pomen medsebojnih odnosov, uravnoteženja dela in življenja ter kontinuiranega razvoja kompetenc preko programov, kot je Izpopolni UM. Ugotovljeno je, da Univerza v Mariboru sledi sodobnim trendom digitalizacije, inovativnosti in vseživljenjskega učenja ter prispeva k razvoju zaposlenih in širše družbe.